Marsen


Mars UVRM – Virtuele programmaboekjes

Klik op stad voor virtueel programmaboekje

Leuven

2 december 2023

Mechelen

22 september 2024

Gepland 2025

Copyright: OpenStreetMap onder de Open Database-licentie.

Mars UVRM in het kort:

Wij van Toeterdonk trekken met een bont collectief van muzikanten, dansers en acteurs doorheen de straten om te eren en te protesteren. Als een opzwepende “Murga” – een onweerstaanbare mix van straatfanfare, dans en theater – brengen we op unieke wijze hulde aan de Verklaring van de Universele Rechten van de Mens en geven we discriminaties een speelse schop onder de kont.

Nieuw gecomponeerde muziek van de hand van Simon Van Hoecke: losjes feestend, zwervend, opjuttend en aanstekelijk, met een modern idioom dat doet denken aan repetitieve en polyritmische muziek.

Geen gewone fanfare dus, niet strak in de pas en al helemaal zonder het belerende vingertje. Wel jubelend en met aanstekelijke losbandigheid! Zo toveren we toeschouwers om in deelnemers. Want enkel samen kunnen we bouwen aan een diverse en warme samenleving, als een puzzel waarin élk stukje telt. Ook ‘grote’ Rechten beginnen immers klein en dichtbij.

Op een vijftal toepasselijke locaties staan we even letterlijk en figuurlijk stil bij de betekenis van de (schendingen van de) UVRM door tussenkomsten van sprekers, straatartiesten, koor en dans. Pier De Kock – sociaal artistiek theatermaker – regisseert de theatrale begeleiding van de optocht.

Mars UVRM werd bekroond met de VLAMO Award 2023.